Veelgestelde vragen

Oprichter Marius Smit stuitte tijdens een wereldreis op het plasticprobleem. De mooie stranden, bedolven onder het plastic, lieten hem inzien dat het tijd was om actie te ondernemen. Vanuit hier ontstond het idee een boot van plastic afval te bouwen. Hierop werd de Plastic Whale Foundation in 2011 in het leven geroepen.

De Plastic Whale Foundation betrekt zoveel mogelijk kinderen bij onze missie door met hen in actie te komen voor plasticvrij land & water. Met onze positieve gratis lesprogramma’s worden kinderen bewust van het groter wordende probleem van de plastic soep en stimuleren we ze om in actie te komen. Door de lessen af te sluiten met een gratis Cleanup rondom de school of op de grachten in Amsterdam of Rotterdam ervaren ze hoe leuk het is om meteen te beginnen met doen. Na afloop is hun kijk op plastic voorgoed veranderd; ze zien het materiaal als een waardevolle grondstof waar je mooie nieuwe producten mee kan maken.

De Plastic Whale Foundation is afhankelijk van subsidies en van donaties vanuit particulieren en fondsen.

Te gek als je onze Foundation wil steunen, daar zijn we superblij mee! Je kunt makkelijk en veilig doneren via Donorbox op onze website. Hier lees je ook meer over periodiek doneren en over hoe je ons kunt steunen als je een bedrijf bent.

De belangrijkste doelgroep van de Plastic Whale Foundation is groep 7&8. Uit ervaring weten we dat kinderen van deze leeftijd heer erg open staan voor positieve gedragsverandering omdat ze heel nieuwsgierig en empatisch zijn, met een open blik. Voor groep 7 en 8 hebben we verschillende lesprogramma’s, gekoppeld aan een School Cleanup of plasticvissen in Amsterdam of Rotterdam. Voor groep 1 t/m 4 hebben we ook een lesprogramma ontwikkeld dat aansluit bij het kinderboekje ‘Superhelden in de Dop’. Dit boekje hebben wij in samenwerking met Buddy Vedder (tekst) en Rich Wake (illustraties) gemaakt. Kijk hier voor meer informatie over onze lesprogramma’s.

Onze School Cleanup is een uniek lesprogramma waarbij je met je klas direct aan de slag kunt, overal in Nederland! Het totale driedelige programma duurt ongeveer 1,5 á 2 uur. Eerst volg je een online videoles over de oplossingen voor het probleem van de plastic soep, daarna ga je een uur met de klas Cleanuppen in de omgeving van school en na afloop bekijken jullie online een afsluitende video.

Eerst volg je met je klas een korte videoles, waarbij we je meenemen in de oorzaken, maar vooral de oplossingen voor het probleem van de plastic soep. Daarna ga je een uurtje met de klas de omgeving rondom jouw school opruimen met ons speciale School Cleanup pakket! Na afloop kijken jullie een korte video in de klas en bespreken jullie wat jullie gevonden hebben en hoe jullie structureel kunnen werken aan oplossingen voor minder plastic in de natuur. Download hier de docentenhandleiding voor meer informatie en klik hier om je meteen op te geven!

Dat kan als je school in Amsterdam of Rotterdam is! Vooraf doe je dan eerst een paar interactieve online videolessen. Plasticvissen is gratis voor kinderen van groep 7 en 8. Enthousiast geworden? Stuur ons een mailtje, of boek hier en geef je direct op!

De lesprogramma’s zijn gratis en het plasticvissen voor groep 7 en 8 ook. Wel geldt er een bepaald maximum aan het aantal klassen dat we gratis kunnen laten plasticvissen in een jaar. Voor scholieren van het voortgezet onderwijs en studenten rekenen wij voor het plasticvissen een eigen bijdrage van €35 (inclusief vermakelijkheidsbelasting, exclusief 21% BTW) per persoon.

Wat tof dat je ons wilt interviewen! We kijken graag hoe we jou het beste kunnen helpen. Stuur daarom even een mailtje naar press@plasticwhale.com, dan kunnen wij uitzoeken hoe we je vragen het beste kunnen beantwoorden.

Wat goed dat je bezig met een eigen project. Omdat we erg de focus leggen op onze mooie missie moeten we eerst kijken of het aansluit. We omarmen iedereeen die zich inzet voor een missie als de onze. Wel is het zo dat we een duidelijke focus hebben in hoe wij aan die missie werken en anderen hierin betrekken. Wij funden geen aparte projecten. We blijven dicht bij onze kern en kunnen ons niet laten afleiden door projecten die te ver van onze missie af staan. Als je dit formulier invult, kunnen we je idee lezen en bekijken of we met elkaar in gesprek kunnen.

Super dat je mee wilt helpen in de strijd tegen de plastic soep. Op dit moment hebben we helaas geen ruimte voor vrijwilligers op ons kantoor, maar we zijn natuurlijk super blij met iedereen die mee wil helpen plastic uit de grachten te vissen! Dit kan door te een bijbaan te nemen als schipper of door mee te varen tijdens onze gratis publieke evenementen.Als je interesse hebt om schipper te worden kun je het beste een mailtje sturen naar people@plasticwhale.com.

Leuk! Op onze website kun je heel veel informatie vinden. We hebben ook een heel leuk filmpje op YouTube staan waar je veel aan hebt. En volg je ons al op Instagram en Facebook? Daar vertellen we ook veel over wat we doen!

Elk jaar wordt vanuit het bedrijfsresultaat van The Coca-Cola Company van het voorgaande jaar één procent via The Coca-Cola Foundation en The Coca-Cola Company geïnvesteerd in lokale gemeenschappen (communities). Plastic Whale Foundation is één deze gemeenschappen die zij ondersteunen. Dankzij de bijdrage van The Coca-Cola Foundation heeft Plastic Whale Foundation al vier jaar achtereenvolgens een donatie van de Coca-Cola Foundation mogen ontvangen. Deze donatie heeft de Plastic Whale Foundation besteed aan de ontwikkeling van het educatie programma. Coca-Cola heeft hierbij geen invloed gehad op de uitvoering van de werkzaamheden. Wel verantwoordt de Plastic Whale Foundation middels periodieke rapportages de ontwikkeling binnen de status van het project en besteding van de donatiegelden. Meer over The Coca-Cola Foundation is hier te lezen.