Selecteer een pagina

SCHOLEN

 

De Plastic Whale Foundation wil zoveel mogelijk kinderen betrekken bij onze missie door met zoveel mogelijk kids in actie te komen voor plasticvrij land & water. Sinds 2017 bieden wij educatieprogramma’s aan voor basisschoolkinderen. Uit ervaring weten wij hoeveel impact plasticvissen heeft op kinderen: een activiteit waar ze enorm enthousiast van worden, die ze niet snel vergeten en waardoor ze op positieve wijze worden gewezen op het feit dat plastic afval niet in de natuur hoort. Sinds 2019 organiseren we ook cleanups rondom de school en zien we dat plastic uit de natuur redden vanaf het land dezelfde langdurige indruk maakt op de kinderen. 

Met de positieve en leerzame lesprogramma’s van de Plastic Whale Foundation worden kinderen in de klas bewust van het helaas steeds groter wordende probleem van de plastic soep, maar stimuleren we ze met name om zelf in actie te komen. Door de lessen af te sluiten met een cleanup  rondom de school of op de grachten in Amsterdam of Rotterdam, brengen ze het geleerde direct in de praktijk en ervaren ze hoe leuk het is om je handen uit de mouwen te steken en meteen te beginnen met DOEN. Na afloop kunnen kinderen het plastic in de natuur nooit meer ‘niet zien’ en is hun kijk op dit materiaal voorgoed veranderd; plastic is een waardevolle grondstof waar je mooie nieuwe producten mee kan maken en zeker geen afval dat in de natuur hoort.

 

Wat kan je met de klas doen?
Wil jij ook graag samen met je klas meer leren over de plastic soep? Doe dan mee met één van onze lesprogramma’s en kom samen met ons in actie voor plasticvrij land & water!

Educatieprogramma voor groep 7 & 8
Missie Plasticvrij Land en Water is ons lesprogramma voor kinderen uit groep 7 & 8. Het is een gratis interactief programma in een online omgeving dat docenten geheel zelfstandig aan hun klas kunnen geven. Het programma neemt de kinderen mee op missie! Met behulp van quizjes, thuisopdrachten en spannende missie opdrachten geven wij de kinderen handvatten om tot creatieve ideeën voor oplossingen voor de plastic soep te komen. Om de missie te volbrengen gaan de kinderen 7 opdrachten uitvoeren, verspreid over vier lessen:

Les 1
De kinderen worden bekend gemaakt met het probleem van de plastic soep.

Les 2
De kinderen krijgen inzicht in hun eigen plastic verbruik en leren zo over verschillende soorten plastic. Daarnaast onderzoeken de kinderen hoe groot het probleem van plastic afval bij hun in de buurt is.

Les 3
De kinderen worden gestimuleerd om zelf in actie te komen en doen een cleanup rondom de school .

Les 4
De kinderen bedenken een idee om hun school plasticvrij te maken.

Als het programma is afgerond, kunnen de klassen in Amsterdam of Rotterdam 2.25 uur het water op om zoveel mogelijk plastic uit het water te vissen op onze boten gemaakt van PET flesjes. Scholen buiten Amsterdam en Rotterdam krijgen voor deelname aan het programma Plastic Whale cleanup pakketjes toegestuurd, waarmee ze de straat op kunnen in de derde les!

Voor het plasticvissen in Amsterdam zijn de volgende tijdsloten mogelijk:
Maandag en dinsdag: 9:00-11:15 & 11:45-14:00
Woensdag, donderdag en vrijdag: 9:00-11:15

Enthousiast geworden? Stuur ons een mailtje en geef je direct op! 

Voor scholieren van het voortgezet onderwijs en studenten, rekenen wij voor het plasticvissen een eigen bijdrage van 25 euro (excl. 21% BTW) per persoon.

Plastic Whale Foundation en het Scheepvaartmuseum
In april lanceren wij samen met het Scheepvaartmuseum een te gek nieuw lesprogramma in het museum! Met deze samenwerking willen we een educatief en actief programma aanbieden aan groep 7 en 8 van basisscholen. Tijdens dit 2 uur durende programma leer je in het museum wat duurzaamheid betekent, ontdek je hoe plastic de leefwereld van de walvis bedreigt en ga je plasticvissen op onze boten gemaakt van PET flesjes. Wil je opgeven voor dit programma? Stuur ons dan snel een mailtje.

School Cleanup programma
Na de zomer lanceren wij een nieuw programma, waarin wij naar jouw klas komen om een gastles te geven over de plastic soep en samen met jou direct de handen uit de mouwen te steken. Wij komen met onze speciale Plastic Whale Cleanup Bike naar jouw school om na de les een te gekke cleanup rondom jouw school te doen en alles te leren over de materialen die we daar vinden. Waar is die verpakking van gemaakt en wat voor mooie producten zou je daarvan kunnen maken? In 2 uur leer je alles wat je moet weten om een mini ambassadeur te worden van onze missie voor plasticvrij land & water en hoe je dat op school kan gaan inzetten. Wij zijn druk bezig met het ontwikkelen van dit programma. Houd de website in de gaten voor updates of stuur ons een mailtje als je echt niet kan wachten!

De Plastic Whale Foundation City Battle
Vorig jaar organiseerden wij voor de tweede keer de Plastic Whale Foundation City Battle. Het doel van deze battle is om met zo veel mogelijk kinderen in verschillende steden in Nederland tegelijkertijd te battlen voor onze missie plasticvrij land & water. Wij reizen met onze plasticvisvloot van stad naar stad zodat de kinderen in hun eigen grachten en wateren plastic uit het water kunnen redden. Dit jaar streden er 40 klassen uit Haarlem, Leiden, Den Haag en Rotterdam voor het beste idee om hun school plasticvrij te maken. In totaal deden er bijna 950 kinderen mee en werd er 1184 kilo afval uit de natuur gered! Op dit moment staat er nog geen battle voor 2022 gepland maar werken wij wel aan een nieuwe manier om klassen in Nederland tegen elkaar te laten battlen. To be continued!