Plasticvissen voor basisscholen, middelbare scholieren & studenten

Leuk dat je wil gaan plasticvissen met de Plastic Whale Foundation! 

Hoe werkt dat, plasticvissen?

Stap 1

Aanmelding

Plasticvissen in Amsterdam kun je heel eenvoudig online reserveren. Wil je plasticvissen in Rotterdam? Stuur ons dan een mailtje! Als je een reservering doet hebben we een aantal gegevens nodig. Fijn als je deze al bij de hand hebt als je gaat boeken, of als je ons mailt of belt. Nadat je je hebt aangemeld krijg je een bevestigingsmail met de gegevens die we hebben ontvangen.

Stap 2

De Plastic Whale videoles (voor groep 7 & 8)

Na je aanmelding voor het plasticvissen ontvang je in de bevestigingsmail van ons een link naar een leuke Plastic Whale videoles van 18 minuten. Het beste is om deze les kort voordat je gaat plasticvissen, te bekijken. In de videoles leren de kinderen meer over de oorzaken van het plastic probleem maar vooral over hoe ze zelf met oplossingen aan de slag kunnen!

Stap 3

Plasticvissen op de Amsterdamse grachten of de Rotterdamse Rotte

Het hele programma duurt ongeveer 2 uur. Op de afgesproken plek en tijd worden jullie opgewacht door onze enthousiaste schippers. Zij delen de zwemvesten uit en vertellen natuurlijk uitgebreid over de missie van Plastic Whale. Uiteraard geven ze ook tips & tricks over hoe we aan boord veilig én gezellig met elkaar omgaan.

Daarna is het tijd om aan boord te gaan, op onze toffe boten die gemaakt zijn van PET-flessen uit de Amsterdamse grachten! De schipper weet veel van de stad en de dingen die we veel in het water vinden en heeft onderweg genoeg te vertellen. In 1,5 uur tijd gaan jullie zoveel mogelijk plastic en ander afval uit het water vissen. Het afval wordt aan boord gelijk gescheiden, zodat we zoveel mogelijk in de juiste afvalstromen kunnen verwerken. Heb je iets bijzonders opgevist? Cool! Bedenk er maar vast een leuk verhaal bij. Waar zou het vandaan komen, wat is het verhaal erachter? Aan het einde van het plasticvis avontuur kiezen we een winnaar met het meest bijzondere verhaal! Maar natuurlijk is iedereen hier een winnaar dus alle deelnemers krijgen een leuk/lekker en duurzaam aandenken aan deze dag. We tellen met zijn allen de zakken met afval en maken een groepsfoto.

Goed om te weten

 • Het gratis plasticvisprogramma van de Plastic Whale Foundation is bedoeld voor groep 7 en 8.
 • Middelbare scholieren en studenten betalen een eigen bijdrage van €30,- per deelnemer, exclusief BTW. Dit bedrag kan direct tijdens de boeking worden voldaan of kunnen wij eventueel ook na afloop van het event factureren.
 • We varen op vaste tijden:
  • Maandag en dinsdag: 9:30-11:30 & 12:00-14:00 
  • Woensdag, donderdag en vrijdag: 9:30-11:30
 • Op- en afstaplocaties Amsterdam:
  • De Waterkant, Marnixstraat 246
  • Herenmarkt, Brouwersgracht 62
  • Waterlooplein, Zwanenburgwal 36
 • Jullie komen op tijd aan op de afgesproken plek, op de kade is iedereen rustig. Bij vertraging neem je contact op met de contactpersoon van Plastic Whale die in de laatste mail vermeld staat. Als je te laat komt dan gaat dat van de vaartijd af.
 • Voor plasticvissen geldt een minimale groepsgrootte van 24 kinderen. Deze worden verdeeld over minimaal 3 boten. Heb je niet genoeg leerlingen? Combineer het dan met een andere groep van je school! Per boot vaart 1 docent of begeleider vanuit school mee. 
 • Per boot varen gemiddeld 8 leerlingen en 1 begeleider mee. Het is belangrijk dat de indeling van de boten al van tevoren gemaakt is. De leerlingen weten dan waar ze aan toe zijn en het scheelt een hoop gedoe (en tijd!) op de kade.
 • Docenten en begeleiders zijn verantwoordelijk voor de orde en het gedrag van de leerlingen aan boord. Onze schippers zijn verantwoordelijk voor de vaart en de veiligheid van de deelnemers.
 • Voor alle kinderen van groep 7 & 8 hebben wij zwemvesten mee. Deze zijn verplicht, ook als een kind alle zwemdiploma’s heeft! Voor middelbare scholieren/studenten nemen wij in principe geen zwemvesten mee. 
 • Het is altijd plasticvis weer, tenzij er weercodes worden afgegeven of als wij vinden dat het niet kan. Als het regent is het fijn als de deelnemers regenkleding aan hebben.
 • Zorg voor de juiste kleding. Houd rekening met de temperatuur, maar ook met het feit dat je nat kunt worden.
 • Als het heel warm is is het goed om extra drinkwater en zonnebrand/petjes mee te nemen.
 • Tot 7 dagen voor aanvang kan de boeking nog aangepast of gecancelled worden. Daarna moeten we helaas de productiekosten in rekening brengen. Dit geldt ook voor scholen die gratis meedoen aan onze lesprogramma’s. Zie daarvoor ook onze algemene voorwaarden. 
 • Belangrijke informatie wordt ook nog in een mail gedeeld een paar dagen voor het plasticvissen. 

We hopen dat jullie er net zoveel zin in hebben als wij om het water op te gaan! Wil je met jouw groep helpen met onze missie: plasticvrij land & water, wereldwijd? Geef je dan op voor plasticvissen met de Plastic Whale Foundation! Stuur een mailtje, of boek hier meteen voor Amsterdam en geef je direct op!